Congresul al VIII-lea al Uniunii Centrelor de Mediere din Romania – „Medierea, brand de tara” Uniunea Centrelor de Mediere din Romania

CONGRES UCMRCongresul al VIII-lea al Uniunii Centrelor de Mediere din Romania – „Medierea, brand de tara” Uniunea Centrelor de Mediere din Romania

In cadrul sedintei Congresului al VIII-lea al U.C.M.R si a Biroului Executiv ale U.C.M.R., desfasurate in data de 24.05.2014, incepand cu ora 09:30, in Bucuresti, au fost discutate si aprobate urmatoarele:

Prima parte a intrunirii a fost dedicata dezbaterii “Medierea, brand de tara”, discutia desfasurandu-se intr-un panel mixt mediatori – invitati. Moderatorul panelului a fost dl. Ioan-Luca Vlad, mediator U.C.M.R., avocat, presedintele Curtii de Arbitraj S.T.A.R.S. si Consilier Privat onorific al Familiei Regale a Romaniei.  Acesta a discutat cu: Alexandra Mihailescu (Vice President Industries & Technologies, BDR ASSOCIATES); Madalina Vintu (Managing Consultant – Arthur Hunt Consulting); Radu Magdin (CEO Smartlink Communications); Bogdan Ficeac (analist, sociolog); alaturi de colegii nostri mediatori Cosmin Stanciu, Teodora Serbanescu si Mugur Mitroi (STARS), Rodica Cociu-Anghel (Centrul de Mediere Ploiesti), Ana Maria Tuluc (Asociatia Mediatorilor Transilvania), Victoria Graur si Violeta Pop (Camera Mediatorilor Cluj).

Situata la deschiderea Congresului Uniunii Centrelor de Mediere din Romania, aceasta dezbatere a cautat sa afle unde se afla medierea in acest moment si care sunt perspectivele ei de expansiune, ca activitate utila social, in viitor. Invitatii au expus viziunea lor asupra medierii si rolului social al acesteia, pe marginea intrebarii-cheie “Poate medierea sa fie un brand pentru Romania?”.

Membrii panel-ului au abordat problema pacii sociale din perspectiva medierii; a utilitatii medierii pentru publicul larg; a cunoasterii si intelegerii conceptului de mediere; si a receptivitatii publicului fata de aceasta metoda consensuala de solutionare a disputelor. Din perspectiva imaginii publice, au discutat despre perceptii, brandingul individual si al profesiei de mediator, relatia cu mass-media si cu publicul larg; beneficiile unei strategii de comunicare. Planul politic a finalizat pozitionarea medierii in contextul actual, concluzionand ca medierea din Romania este, in prezent, un raspuns la problemele societatii, mediatorii fiind incurajati sa valorifice contextul curent.

Momente deosebite au fost prilejuite de ceremonia de decernare a certificatelor training-ului avansat sustinut pentru mediatorii romani de catre F.M.C.S. Washington D.C., S.U.A; cursul s-a adresat acelor mediatori care vad medierea ca o vocatie de viata si care inteleg necesitatea obtinerii de noi competente si a unui nivel inalt de pregatire, in vederea stabilirii la un standard elitist, devenind un reper certificat de calitate.

Prezentarea si aprobarea Raportului de activitate al Consiliului Director, Biroului Executiv si Presedintelui UCMR pentru anul 2013; aprobarea descarcarii de gestiune a Consiliului Director, Biroului Executiv si Presedintelui  U.C.M.R. pentru exercitiul financiar al anului 2014; aprobarea proiectului BVC pentru exercitiul financiar 2014;

Aprobarea propunerii presedintelui U.C.M.R.  ca in anul 2014 sa continue sa nu se incaseze cotizatii de la asociatiile-membri ai federatiei; in schimb, asociatiile si federatia sa incerce sa mobilizeze mediatorii-membri sa finanteze, incepand cu anul 2015, prin redirectionarea a 2% din impozitul pe profit pentru sprijinirea activitatilor de promovare desfasurate.

Adoptarea rezolutiei U.C.M.R. privind demararea procedurii de initiativa legislativa a cetatenilor si a campaniei de strangere de semnaturi (cf. prev. legii nr. 189/1999) pentru propunerea modificarii legii medierii nr. 192/2006 in sensul introducerii in legea medierii a prevederii exprese privind modul de organizare a corpului profesional al mediatorilor si infiintarea unor organisme ale corpului profesional la nivelul fiecarui judet. Grupul de lucru coordonator al acestei initiative legislative este constituit din: Mugur Mitroi, Valentin Trifescu, Carmen Stoleru. Termen definitivare proiect propunere: 30.06.2014.

Adoptarea rezolutiei U.C.M.R. privind inceperea procedurii de initiativa legislativa a cetatenilor  si a campaniei de strangere de semnaturi (cf. prev. legii nr. 189/1999) pentru propunerea legii anti-monopol care sa ofere posibilitatea deschiderii domeniilor exclusiviste pentru societatea civila, in scopul incurajarii concurentei ca element de eficientizare si crestere a calitatii in domeniile respective. Grupul de lucru coordonator al acestei initiative legislative este constituit din: Mugur Mitroi, Marinela Popa, Rodica Cociu-Anghel.

Excluderea urmatorilor membri: Asociatia Centrul de Mediere Muntenia – Ploiesti, Asociatia Centrul de Mediere Alba, Asociatia Mediatorilor Bucovina – Suceava, Asociatia Camera Mediatorilor din Romania – Iasi , pentru motivul indicat in art. 5.4 pct. 1 si 2 din Statutul UCMR actualizat, respectiv:

ART.5.4 Calitatea de asociat inceteaza prin:

 • retragere, la cerere, cu respectarea disp. art. 37 din OG 26/2000 
 • excludere in urmatoarele situatii:
 • daca  prin activitatea proprie produce federatiei prejudicii morale sau materiale
 • daca se angajeaza in activitati ce contravin Statutului si hotararilor Congresului, Consiliului  Director si Biroului Executiv” (…)

In consecinta, Consiliul Director al U.C.M.R. va fi alcatuit din:

 1.  Lucian Enache – Asociatia Centrul de Mediere Constanta
 2. Anda Pausan – Asociatia Centrul de Mediere Ploiesti
 3. Valentin Trifescu – Asociatia Centrul de Mediere Neamt
 4. Madalina Calcan – Asociatia mediatorilor STARS – Social Training and Antreprenorial Research Society
 5. Marina Ioana Alexandru – Asociatia Centrul Mediatorilor Baia-Mare
 6. Ana Calin – Asociatia de Mediatori Profesionisti pentru Solutionarea Amiabila a Conflictelor – Galati
 7. Aurora Cirlig – Asociatia Colegiul Mediatorilor din Regiunea de Nord-Vest – Cluj-Napoca
 8. Stef Nicolae Stefan – Asociatia Centrul de Mediere Salaj
 9. Dan Dumitru Popescu – Asociatia Centrul Regional de Mediere Muntenia Sud – Alexandria
 10. Camelia Gagu – Asociatia Centrul Mediatorilor Profesionisti Bucuresti
 11. Crina Felicia Bondici – Asociatia Profesionala de Mediere Pro Pact – Oradea
 12. Anamaria Tuluc – Asociatia Profesionala a Mediatorilor Transilvania – Sibiu
 13. Gabriela Ichim – Asociatia Centrul de Mediere Bacau
 14. Marinela Popa – Asociatia Centrul de Mediere Botosani
 15. Marin Padeanu – Asociatia Centrul de Mediere Craiova
 16. Valentina Popescu – Asociatia Centrul de Mediere Calarasi
 17. Dorin Valeriu Badulescu – Asociatia Centrul de Mediere Buzau
 18. Laurentiu Dumbrava – Asociatia Centrul de Mediere Alfa – Galati
 19. Victoria Graur – Asociatia Camera Mediatorilor Cluj

Printre obiectivele U.C.M.R. se afla continuarea preocuparilor pentru activitatile care sa consolideze statutul stabil al profesiei de mediator in societatea romaneasca ca o functie sociala esentiala, precum si continuarea dezvoltarii colaborarilor international cu organisme si organizatii din domeniul ADR din Europa si din S.U.A., astfel incat federatia sa ramana un standard de calitate, performanta si profesionalism in domeniul medierii.

Mugur Bogdan Mitroi
PRESEDINTE

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>