MEDIERE

DE CE MEDIEREA ?

Medierea este o procedura alternativa de solutionare a conflictelor, o forma de negociere asistata si facilitata de catre un specialist, mediatorul, care in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate, va depune toate diligentele necesare, astfel incat partile sa poata gasi solutia suficient de buna in vederea stingerii conflictului.

Procedura medierii este cea mai eficienta cale pentru gasirea propriei solutii in vederea rezolvarii conflictelor.

Stim cu totii ca sistemul judiciar român, in ultimii ani, a cunoscut evoluţii şi transformări importante, consolidându-şi rolul în cadrul celorlalte puteri ale statului.

Procesul de reformă a culminat cu adoptarea noilor coduri care vor aşeza întreaga societate si justitia pe noi baze, cat mai aproape de cetăţean şi de nevoile lui.

Consolidarea instituţiei medierii este unul dintre obiectivele asumate, ţinându-se cont de faptul că importanţa medierii, ca alternativă la procesul în instanţă, depăşeşte graniţele create de nevoile sistemului judiciar.

Stabilirea acestui obiectiv a pornit de la necesitatea degrevării instanţelor de numeroase cauze – primă ţintă a aplicării medierii, dar şi de la importanţa rolului social şi educativ al acestei instituţii.

Ţinând cont de faptul că mijloacele tradiţionale de soluţionare a conflictelor au devenit insuficiente şi greu de parcurs, de faptul că instanţele au pe rol un număr mare de dosare a căror soluţionare finală se poate prelungi pe durata unor ani de zile, iar pronunţarea unei sentinţe poate duce la agravarea disputelor dintre părţi şi nu la diminuarea acestora, se impune aplicarea unor soluţii concrete, alternative la justiţie, atât pentru reducerea costurilor economice şi sociale pe care le presupune un proces, cât şi pentru reducerea stresului generat de şedinţele de judecată sau de imposibilitatea de a prevedea rezultatul.

AVANTAJELE MEDIERII 

Participarea partilor la mediere este voluntara.

Medierea este confidentiala si privata.

Mediatorul are rolul de a crea partilor, un cadru de confort si incredere care le permite acestora refacerea comunicarii si gasirea propriilor solutii.

Solutia apartine in intregime partilor, fara ca mediatorul sa impuna vreo decizie.

Raportat la instanta de judecata, in mediere toate partile castiga, solutia gasita, fiind suficient de buna pentru acestea, incat sa duca la stingerea conflictului.

Mediatorul va facilita comunicarea dintre parti si in nici un caz nu va judeca solutia gasita.

Mediatorul va ramane pe tot parcursul procedurii, neutru si impartial fata de toate partile aflate in conflict.

In cursul sedintei de mediere, partile sunt cele care detin controlul.

Comunicarea se face in conditii de respect reciproc.

La masa negocierii toate partile implicate au putere de decizie in ceea ce priveste solutia.

Solutia medierii este personalizata, ea tinand cont de dorintele, nevoile si posibilitatile partilor.

Daca partile nu decid altfel, onorariul mediatorului este suportat de catre acestea in mod egal.

Acordul de mediere contine solutia partilor si reprezinta vointa scrisa a acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>