Care este rolul Mediatorului?

  • Mediatorul este un profesionist, special instruit, care, cu ajutorul tehnicilor speciale  si a abilitatilor personale, va facilita in conditii de neutralitate  si impartialitate, comunicarea dintre parti, astfel incat acestea  sa poata gasi solutia suficient de buna ce va sta la baza stingerii conflictului dintre ele.
  • Asa ar suna definitia mediatorului, cat mai aproape de definitia data de legiuitor.Dar, la acest moment, profesia de mediator isi face inca timid aparitia in randul societatii romanesti iar cuvintele  mediere sau  mediator, sunt  prea putin cunoscute pentru justitiabili si pentru publicul larg, in general. Instantele de judecata privesc inca cu reticenta procedura medierii, chiar daca acesta este un  factor decisiv in degrevarea de dosare aflate pe rolul instantelor. Cu toate acestea, avem curajul de a promova si a transmite cu incredere ca  medierea va reprezenta in scurt timp o regula si nu  nu exceptie.
  • Practica si teoria, m-au facut sa inteleg ca  increderea pe care mediatorul o transmite partilor, atat la inceputul sedintei cat si pe parcursul ei, deschide canalul de comunicare dintre parti, poate scoate la suprafata nevoi si interese ascunse ale partilor si poate sa aduca pe deplin succesul unei medieri reusite.
  • Dimensiunea conflictului poate bloca partile intr-o stare de tensiune si irascibilitate, poate  anula dialogul dintre acestea. Intr-o astfel de situatie partile nu vor face decat sa aduca fiecare argumente pro si contra, vor  spori  intensitatea conflictului si nu vor putea  genera solutii in vederea stingerii acestuia.
  • Aici intervine mediatorul, cu abilitatile si calitatile sale profesionale si personale. Empatia pe care o transmitem partilor, modul in care ne exprimam construind  increderea, modul activ in care ascultam partile si capacitatea de a aduce partile pe acelasi palier de comunicare, iscusinta cu care vom face sa iasa la suprafata nevoia reala a partilor, tine de fiecare mediator in parte.Sa fii mediator este un dat!

   

   

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>