Care sunt avantajele Medierii?

 

  • Primul pas spre soluţionarea conflictului este prezenţa părţilor la mediator. Medierea este facultativă, părţile nu pot fi obligate să participe la mediere. Prezenţa părţilor la mediator este primul si cel mai important pas in vederea solutionarii conflictului si scoate in evidenta, dorinţa acestora de a încerca variante alternative de soluţionare a neînţelegerilor.
  • Părţile, de comun acord, pot alege mediatorul la care să apeleze. Acestea pot opta sa aleaga mediatori diferiti, urmand ca acestia sa parcurga impreuna cu partile procedura comedierii. Această facilitate nu există în faţa instanţei de judecată. Alegerea mediatorului de către părţi măreşte încrederea acestora în obţinerea rezultatului dorit.
  • Stabilirea datei şi a orei la care are loc şedinţa de mediere este stabilită de părţi în funcţie de agenda acestora. În instanţă, termenele de judecată sunt impuse şi nu ţin cont de programul părţilor. Şedinţa de mediere poate fi reprogramată în cazul în care părţile solicită acest lucru. O şedinţă de mediere poate să fie programată la fel de uşor ca orice alt tip de întâlnire (de afaceri sau personală).
  • Nu există limită de timp pentru rezolvarea conflictului prin procedura medierii. Partile pot gasi solutia suficient de buna in vederea stingerii conflictului, pe parcursul uneia sau multor sedinte de mediere. Medierile se pot finaliza şi cu înţelegeri parţiale, situaţie în care este posibilă programarea unei alte şedinţe de mediere la o dată ulterioară, stabilita de comun acord intre mediator si parti. Sala în care are va avea loc şedinţa de mediere şi sala de judecata în care se desfăşoară un proces au puţine lucruri în comun: Confidentialitatea, unul din principiile de baza ale medierii, face ca problemele părţilor sa nu ajunga la cunoştinţa altor persoane. Nici in plan personal, nici in relatiile de afaceri, partile nu vor fi confortabili sa-si expuna public problemele.
  • În sala de judecată domneşte formalismul, trebuiesc respectate anumite reguli procedurale stricte, cuvântul se ia într-o anumită ordine, iar partile de multe ori reprezentate de specialisti in domeniu, pot avea sentimentul ca situatia lor nu a fost clar explicata si ar mai avea ceva de adaugat. La mediere, partile sunt cele care  vorbesc despre problema lor, iar soluţionarea cauzei se bazează pe voinţa şi interesul acestora. La şedinţa de mediere este permisă doar prezenţa părţilor şi a persoanelor agreate de acestea. Partile pot veni insotite de avocati la sedinta de mediere, rolul acestora fiind acela de a consilia partile.
  • Medierea este o procedura eleganta, care face diferenta la clasicul proces din instanta de judecata.Tocmai de aceea este atât de utilizata ca procedura de rezolvare a conflictelor peste tot în lume. Satisfacţiile părţilor în cazul ajungerii la o înţelegere sunt cu atât mai mari cu cât se datorează voinţei şi implicării lor.
  • În cadrul unui proces, soluţia este impusă părţilor de către un judecător. Intotdeauna in instanta una din parti va castiga, cealalta va pierde. La mediere nu avem invins si invingator. Mediatorul nu judecă părţile şi nu dă verdicte. Menirea lui este să faciliteze dialogul dintre părţi în urma căruia acestea să genereze opţiuni în vederea soluţionării divergenţelor existente. Mediatorul nu poate sugera sau impune o solutie părţilor, ele fiind singurele care pot decide care va fi solutia suficient de buna care sa acopere nevoia lor si sa duca la stingerea conflictului.
  • Prin mediere se sting conflicte existente, dar în acelaşi timp se şi preîntâmpină apariţia unor alte neînţelegeri. Diferenţa principală faţă de clasicul proces este că pe tot parcursul medierii părţile comunică. La finalul unui proces, comunicarea dintre părţi poate dispare total, fiind înlocuită de o stare conflictuală şi mai accentuată. La finalul medierii, părţile îşi strâng mâna şi pleacă cu mai puţine probleme decât aveau anterior.
  • Apelând la mediere părţile nu renunţă la justiţia clasică. Dacă nu reuşesc să îşi soluţioneze prin mediere conflictul, au posibilitatea de a se adresa instanţei de judecată, la fel cum o aveau şi înainte de a apela la mediere.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>