Onorariul Mediatorului

“Biroul de Mediator-Lidia Frunza”  NU PERCEPE ONORARIU  pentru sedinta obligatorie de informare a părților cu privire la avantajele medierii! SEDINTA ESTE GRATUITA  si poate avea loc in baza unei programari, la telefon: 0734.744.444.

Potrivit art. 26 din Legea 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator (cu modificările și completările ulterioare):

(1) ”Mediatorul are dreptul la plata unui onorariu stabilit prin negociere cu părțile, precum și larestituirea cheltuielilor ocazionate de mediere.”
(2) ”Onorariul trebuie să fie rezonabil și să țină cont de natura și de obiectul conflictului.”
Prin urmare, onorariul va fi stabilit:
- în funcție de  natura și obiectul conflictului (în funcție de durata procedurii, de complexitatea  cazului )  și
- în funcție de numărul părților, de comun acord cu acestea.
Astfel, în funcție de natura litigiului pot fi stabilite onorarii orare ce pot fi sau nu completate cu onorarii de succes. 
 - onorariul orar este reprezentat de o sumă fixă, pentru o ședință de mediere.
 - onorariul de succes - poate fi reprezentat, spre exemplu, de un procent din valoarea bunurilor ce fac obiectul medierii, în ipoteza în care părțile ajung la un acord amiabil asupra tuturor aspectelor aflate în divergență. 
Onorariile pot fi stabilite și în sumă fixă, pentru derularea întregii proceduri de mediere, prin care se urmărește soluționarea unui conflict. 
 - La momentul încheierii contractului de mediere, părțile contractului pot conveni, de comun acord, ca pentru parcurgerea procedurii de mediere într-un anumit conflict să se stabilească un onorariu în sumă fixă, indiferent de durata procedurii de mediere.

Alte cheltuieli. 

 - alte cheltuieli ocazionate de mediere, fie în procedura prealabilă fie pe parcursul medierii propriu-zise (ex.: expertize, evaluări, etc.).
Cine plătește onorariul mediatorului?
 - părțile conflictului, în mod egal, la momentul încheierii contractului de mediere;
 - de comun acord, părțile pot conveni și altfel.

Observații. 

* O ședință de mediere poate dura  1 – 2 ore.
* Procedura medierii se poate finaliza fie după derularea primei ședințe de mediere, fie după ce s-au parcurs două sau mai multe ședințe de mediere.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>