Strategiile de comunicare, indicatorii de recunoastere a tiparelor comportamentale si analiza proceselor cognitive, pot creste eficienta activitatii mediatorului?

Ne  identificam oare intotdeauna cu modul in care traim, gandim, simtim si actionam? Nu ati trait niciodata sentimentul ca viata face parte dintr-un ,,soi” de  ,,programare sociala”? Avem tendinta sa ne gasim deseori scuze, sa ne ascundem in spatele profesiei, al stilului de viata, al obiceiurilor, sa spunem ca:“asta sunt eu” , cand de fapt,  suntem rezultatul unor  tipare pe care le-am adoptat, pentru a ne simti “protejati” intr-o lume  in continua schimbare, nesigura, plina de incertitudini. Rolurile cu care ne identificam, pana si personalitatea  noastra, au o natura flexibila, din fericire!

Tot ce credem noi ca suntem, nu sunt  de fapt decat  niste pattern-uri de gandire si de comportament,  pe care le-am adoptat ca fiind ale noastre,  pattern-uri care pot fi rupte, indoite, inlocuite cu altele mai bune, simplificate, imbunatatite si modificate dupa bunul plac.

Sa acceptam provocarea in toate ariile vietii, concentrandu-ne asupra procesului, eliminanad interferentele, convingerile limitative  si imbratisand atat succesul cat si esecul, toate aceste actiuni, se pot defini ca fiind parte din dezvoltarea noastra  personala.

Ne  reprogramam  tiparele de gandire, doar detasandu-ne  de ele. In momentul in care incetam sa ne mai identificam cu ele, apare starea de calm, confort si liniste interioara.

Aducerea dezvoltarii personale la nivel concret si aplicabil, in viata personala si profesionala, constientizarea necesitatii schimbarii ,,programelor mentale” ne  poate ajuta sa ne ,,scriem” povestea vietii asa cum ne dorim.

Programarea Neuro-Lingvistică (NLP), este o metodă de eficientizare a comunicării și de modelare a comportamentului, ale cărei principii se bazează pe cunostinte si informatii din domenii variate, de la psihologie clinica si psihoterapie, la lingvistica.

Termenul de “programare”, aduce in atentie ideea ca ne conducem viata dupa anumite strategii asa cum un computer utilizeaza programe pentru a ajunge la rezultatele dorite. Procesele psihice, actiunile si experientele subiective nu se desfasoara haotic, la intamplare, ci pe baza unor anumite programe in urma experientelor de viata traite pana in acele momente. Aceste programe pot fi modificate prin actualizarea “software-ului mental” pe care-l detinem.

Termenul de “neuro” se refera la modul in care functioneaza creierul si sistemul nervos, la caile mentale ale celor cinci simturi: vizual, auditiv, kinestezic, olfactiv si gustativ. Mintea si corpul reprezinta parti ale aceluiasi sistem, astfel incat “neurologia NLP” analizeaza atat procesele cognitive (gandirii) cat si corespondentul lor in plan somatic, fiziologia.

Termenul de “lingvistica” se refera la modalitatile multiple prin care comunicam cu ceilalti si cu noi insine. NLP analizeaza si perfectioneaza comunicarea prin valorificarea celor trei canale: verbal, paraverbal si nonverbal.

Comunicarea nonverbala insoteste comunicarea verbala.Limbajul nonverbal este permanent utilizat in construirea sincronizarii cu ceilalti, limbaj ce reflecta sistemele noastre de convingeri si valori.

Cunoasterea modalitatilor nonverbale de comunicare, inclusiv a celor care scapa controlului voluntar, este o parte importanta a eficientei noastre in relatiile cu ceilalti.Comunicare nonverbala ocupa un loc important (prioritar) in randul celor care constientizeaza importanta ei in relatiile interumane. Intelegand si aplicand tehnici de comunicare nonverbala (limbajul trupului) putem stapani emotii si gesturi care tradeaza anumite sentimente si emotii, fiind o arma importanta de crestere a eficientei si atingere a obiectivelor.

Daca esti mediator si daca in practica ta, ai simtit macar o singura data nevoia de a-ti intelege  ,,clientul” dincolo de comportamentul lui,  vino si tu cu noi si pe parcursul a doua zile, vom descoperi impreuna cateva din secretele  programarii neuro-lingvistice, vom face exercitii practice si jocuri de rol, vom incerca sa privim lucrurile dintr-o alta perspectiva.

Inscrierile pentru curs se pot face la numarul de telefon: 073.744.444, sau la adresa de email; mediatorlidiafrunza@gmail.com.

Cordial,  Mediator Lidia Frunza.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>